Ivan Gligora osnivač sirane Gligora, specijaliziran je u vještini izrađivanja vrhunskih sireva. Obiteljski posao pokrenuo je u suradnji sa svojim ocem u selu Kolan na otoku Pagu.

Poslije školovanja u Zagrebu Ivan je postao prvi kvalificirani tehničar po svim otocima u Hrvatskoj zbog čega ga je Zagreb poslao natrag na Pag da radi za njihovu „RO Pag"
U želji da proširi horizonte, Ivan s Paga odlazi u Zadar gdje je tokom sljedećih 20 godina njegovo zalaganje i volja nagrađena promaknućem.

Obzirom da je pomagao gradu i njegovim građanima svakodnevno ih opskrbljujući hranom tokom rata, postao je jedan od najcjenjenijih tehničara u Hrvatskoj.
Poslije tih teških godina IvanGligora sa suprugom i djecom vratio se na rodni Pag gdje danas radi kao šef produkcije i prodaje u Paškoj sirani.

Ivanov nemiran kreativan duh, potaknuo ga je na pokretanje privatnog biznisa.
Uz pomoć prijatelja 1995, pokrenuo je malu proizvodnju u Kolanu : Sirena - Mala Sirana, kasnije sirana Gligora. Godine 2010, Ivan je okrunio godine napornog rada otvorenjem nove i moderne sirane uz pomoć europskih SAPARD fondova. Danas, jednako uspješno poslovanje vodi Ivanov sin Šime Gligora u istoimenoj sirani.

Otok Pag je najviše uvučen hrvatski otok u neposrednoj blizini impresivne i velebne planine Velebit. Zbog grubih uvjeta koji vladaju na planini samo najotpornije divlje biljke i trave uspijevaju preživjeti a kao rezultat imamo jake i dojmljive arome i okus njihovih korijena sačuvanih duboko u kamenu i stijenama. Pelin, bušin, ružmarin i menta se tamo nalaze, međutim najposebnija je ipak posebna vrsta dalmatinske kadulje koja se smatra gurmanskom kaduljom ''par exellence''.

Ovom planinom se šteta i posebna autohtona vrsta ovce, Paška ovca (Pag sheep), koja je naučena prelaziti kamene stijene te već generacijama održava bogatu i aromatičnu dijetu koja kao rezultat daje mlijeko iznimno bogato proteinima i masnoćama što je odlično za proizvodnju sira.

Život na otoku Pagu nikad nije bio jednostavan za seljake i pastire koji su aktivni po svim vremenskim uvjetima kroz dugogodišnji rad i trud doveli Paški sir do velike vrijednosti koja je već spoznata i globalno.

Tradicija pravljenja sira seže još u Ilirska vremena prije preko četiri tisuće godina. Geografska lokacija i ugodna klima stvorile su savršene uvjete za proizvodnju sira.

Proizvodnja soli također je igrala važnu ulogu u povijesti dok je nekolicina snažnih carstava vršila nadzor te utjecala na otočku kulturu i ostavštinu.
Rimljani su asimilacijom s ilirskim plemenima stvorili nove i profinjenije načine u proizvodnji sira.

U srednjem vijeku Venecijanska administracija dovela je odlične organizacijske vještine kao i Austro - Ugarsko carstvo koji su agrikulturalnom reformom formirali otok kakav je danas. Ipak, najviše sukoba otočani su imali s Talijanima, Nijemcima i Srbima koji su se borili da bi preuzeli kontrolu nad takozvanim '' bijelim zlatom otoka Paga''.
Unikatni proizvodi otoka Paga kao što su maslinovo ulje, med od kadulje i paški sir opisani su još davne 1774 godine, u putopisima pisca Alberta Fortisa.

Zaigraj nagradanu igru i osvoji vrijednu nagradu sirane Gligora!