Policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta su dovršili kriminalističko istraživanje povodom kaznenog djela protupravne eksploatacije rudnog blaga.

Naime, utvrđena je osnovana sumnja kako je jedno trgovačko društvo iz Zadra, protivno odredbama Zakona o rudarstvu, u vremenu od 2007. do 2011.godine eksploatiralo rudno blago - kamen na području mjesta Bibinje i time oštetilo proračun RH za iznos od preko 7 milijuna kuna.
Proti odgovorne osobe (r.1957) i trgovačkog društva je podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Neslužbeno doznajemo kako se radi o tvrtki Lavčević, koja na tom području ima betonaru s reklamom uz Jadransku magistrale i koja je godinama prije eksploatirala kamen iz bibinjskog kamenoloma. Da su to četiri godije radili  bez papira otkrila je policija. Nadležne inspekcije očito nisu radili svoj posao.

Iz građevinskih krugova doznajemo kako su kazne za ilegalnu eksploataciju kamena uglavnom pravilo, budući da malo tko može prikupiti sve papire za dobivanje koncesije. Iako se kamenolomi eksploatiraju prema nekom od nalaza inspekcija vrlo je mali postotak onih koji imaju koncesiju.

Iako je o tom problemu glasno govorila bivša ministrica Marina Matulović Dropulić, ona kao ni njezin nasljednik Branko Bačić, po struci inženjer geodezije, ništa nisu napravili da se situacija s ilegalnim vađenjem kamenja regulira. Država se, sudeći i prema ovom zadarskom slučaju i dalje eksploatira, a proračun se puni kaznama.