Iz Zadarske županije lani je izvezeno robe vrijednosti 1,21 milijardi kuna uz rast od preko 14 posto. Dok je uvezeno roba u vrijednosti 950 milijuna kuna uz pad uvoza od sedam posto. Time je ova županija nasuprot Hrvatskoj ostvarila pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene za oko 250 milijuna kuna.

 

Posebna je vrijednost ove županije u platnoj bilanci kada devizama zarađenim ili potrošenim u izvozu i uvozu roba dodajemo i devize zarađene na sve druge načine. Zadarska ih županija zarađuje kroz izvoz usluga, najviše u brodskom prijevozu preko Tankerske plovidbe, odnosno u turizmu.

Sa oko 439 milijuna kuna kao izvoznik na ovom području dominira Poličnik ili točnije Aluflexpack. Treba kazati da ovdje imamo slučaj da se Zadarskoj županiji, odnosno Poličniku pripisuje i izvoz koji se ostvaruje zahvaljujući drugim sredinama jer je matica tvrtke u Murvici, ali je s pogonima u nizu drugih sredina. Kažimo i to da je u tijeku pitanje preuzimanja Folijaplasta po odlukama Hypo banke.

Sa 212 milijuna kuna izvoza druga ovdašnja sredina su Kali uz čak 31 posto rasta zahvaljujući dobroj godini i razvoju Kali Tune. Zadar kao dominantna gospodarska sredina ovog područja tek je na trećem mjestu među izvoznicima s oko 207 milijuna kuna izvoza uz dobar rast od 20,5 posto. Ovdje je broj subjekata koji taj rezultat ostvaruju šarolik.

Čatvrta izvozna sredina je Benkovac sa 151 milijun kuna izvoza također s rastom od preko osam posto. Biograd na moru imao je 64 milijuna kuna izvoza zahvaljujući u najvećoj mjeri Jadran Tuni, a kako je kod njih oscilacija bila golema, to je ovo rast u odnosu na prošlu godinu za čak 270 posto?!

Sa 37 milijuna kuna uz pad veći od 20 posto slijede Stankovci, što je u najvećoj mjeri rezultat Ostree. Oko 31 milijun uz 11 posto rasta imala je Općina Pakoštane, što se pak odnosi na DalMar i izvoz uzgojene bijele ribe. Gračac je na 25 milijuna uz velikih 40 posto rasta. Obrovac sa 15 milijuna jedini je još s dvoznamenkastim iznosom izvoza u milijunima, ovdje s velikim rastom vjerojatno - brodova, od oko 190 posto. Sa 9,7 milijuna slijede Sali (Mardešić), a Pag je s oko 9,5 milijuna jedini nadomak takvim iznosima, ali je tamo prisutan pad od oko osam posto.