U Strukovnoj školi Vice Vlatković u Zadru je danas započeo treći tečaj za montere solarnih sustava, ovaj puta za montere solarnih fotonaponskih sustava za proizvodnju struje. Prethodna dva tečaja usavršila su montere solarnih toplinskih sustava za zagrijavanje vode.

Solarni edukacijski centar financiraju Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNPD), uz potporu nizozemske Vlade, a namjera je Centra potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije i stvaranje zelenih radnih mjesta.

Tečaj u trajanju od 6 tjedana pohađat će 16 polaznika, a na čekanju su kandidati za još dva ciklusa. Cijena tečaja za polaznike iz drugih županija iznosi 3 500 kn, dok je za stanovnike Zadarske županije program subvencioniran s 1000 kn. U ovom ciklusu jedan je polaznik iz Rijeke. 

Program je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta , a uspješnim polaznicima zvanje se upisuje u radnu knjižnicu. Prve monteri solarnih fotonaposnkih sustava za proizvodnju električne struje na tržištu rada se očekuju 1. ožujka. 

Prigodnim riječima dana su se polaznicima tečaja obratili ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić, voditeljica područnog ureda UNPD-a u Zadru Ivana Laginja te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.

Svi su oni zračili optimizmom, posebice ravnatelj Tomčić.

-Siguran sam da će upravo ovi polaznici kada polože stručni ispit i steknu potrebne kompetencije naći svoje mjesto na tržištu rada. Zadnja dva mjeseca imali smo velik broj telefonskih upita i poziva građana koji su tražili kontakte i imena ljudi koji se bave montažom. Uz to ulaskom u EU morat ćemo 20 posto energije pribavljati na ovaj način, a mi smo tu na nuli, kazao je za portal 057info Tomčić.

Ivana Laginja je nadodala kako pristiže i velik broj upita od strane tvrtki, dok je Ivan Šimunić istaknuo značaj zelenih radnih mjesta.

- Ona će u budućnosti zauzimati određeni dio tržišta rada, stoga smo zadovoljni da naša škola prednjači u programima i stvara nove dodane vrijednosti.