Prvi put u novijoj turističkoj povijesti, Split će od ovoga ljeta biti izravnim zrakoplovnim linijama povezan s Barcelonom i Madridom. Tu izvrsnu vijest, koja nam je potvrđena u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Madridu, ali i u splitskoj zračnoj luci, sa zadovoljstvom su dočekali turistički djelatnici Splitsko-dalmatinske županije, koji su već lani ugostili oko 75.000 Španjolaca.

No, sigurno je da će i među Dalmatincima ta vijest biti dočekana s radošću, jer će mnogima omogućiti da iz Splita jednostavno i brzo otputuju u najatraktivnije španjolske gradove na utakmice, koncerte ili odmor.

 

Aviokompanija Vueling, naime, uvodi let Barcelona - Split koji će prometovati tri puta tjedno od 23. lipnja do 16. rujna 2012. godine. Kompanija Iberia Regional-AirNostrum 23. srpnja kreće s letom iz Madrida za Split koji će se realizirati srijedom, četvrtkom i subotom, u trajanju do 1. rujna.

Prema trenutačno raspoloživim informacijama, ove će sezone izravno Španjolsku i Hrvatsku povezivati letovi iz Madrida za Dubrovnik (Iberia, Easy Jet), Zagreb (Iberia), Split (Iberia Regional, Air Nostrum), iz Barcelone za Dubrovnik (Vueling i Spanair), Zagreb (Croatia Airlines i Spanair) i Split (Vueling), te iz Bilbaa i Valencije za Dubrovnik (Iberia Regional).

Premda je još uvijek riječ o izravnim letovima u sezoni, pokazatelj je to rasta zanimanja španjolskih gostiju za hrvatskim odredištima te naznaka povećanja dolazaka i noćenja sa španjolskog tržišta, kažu u madridskom predstavništvu HTZ-a.

- Španjolski zrakoplovni prijevoznici prepoznali su potencijal hrvatske turističke ponude te odlučili uvesti nove zračne linije iz Barcelone i Madrida za Split. Iako je ovo teška poslovna godina puna neizvjesnosti za španjolski turizam, ova je odluka iznimno važna jer otvara mogućnosti dodatnih programa organizatora putovanja za goste iz Španjolske, ali otvara i individualni promet prema Splitu. Dugo smo s partnerima radili na tome i sigurno će te linije odmah "planuti". Idućeg se tjedna održava najveći španjolski turistički sajam FITUR u Madridu, na kojemu se posebno predstavlja Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, pa će to biti prilika za pravu promociju tih dviju novih linija - kazala nam je Sanja Jelić, direktorica predstavništva HTZ-a u Madridu, naglašavajući da su u tijeku razgovori i o povezivanju Španjolske s još nekim destinacijama na Jadranu.

Prema dostupnim informacijama, karte se mogu rezervirati već od danas, i to po cijeni od 170 eura za povratnu kartu iz Splita do Barcelone, te 260 eura za let od Splita do Madrida i natrag.

Riječ je o kompanijama koje nisu niskotarifni prijevoznici. Split će time i predstojeće sezone biti hit-destinacija za zrakoplovne prijevoznike, a prve najave govore o značajno većem broju od lanjske 74 izravne linije kojima će najveći jadranski grad biti povezan sa svijetom.