Od sada na području trženja maslinovog ulja, u njegovoj najboljoj izvedbi - esktra djevičanskog ulja, na području Zadarske županije više ništa neće biti kao prije! PZ Masvin (kovanica nastala od riječi maslina i vino) s više udruženih pojedinaca i najistaknutijima Željkom Uzelcom i Radoslavom Bobanovićem kreće u trženje, odnosno plasman svog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i svojih, za sada, kvalitetnih vina.

Adventski sajam u organizaciji udruge Eko Zadar prva je prilika na kojoj će predstaviti svoje poklon pakete po popularnim cijenama: butelja ekstra djevičanskog maslinovog ulja i butelja kvalitetnog vina upakirani za cijenu od 100 kuna.

- Osim ovog prigodnog pojavljivanja namjera nam je krenuti u humanitarni posao, odnosno poklonom određenih količina maslinovog ulja i vina, u povodu ovih blagdana ustanovama za stare i nemoćne u Zadru odnosno Zemuniku, potvrđuje nam Radoslav Bobanović s kojim razgovaramo u jeku pretakanja vina na imanju poviše Kakme odnosno kod Tinja.
Maslinik od 40 ha

Naša konstatacija kako više ništa neće biti isto polazi od činjenice da je ovo najveći plantažni nasad maslina u Dalmaciji, odnosno prema našim saznanjima i saznanjima vlasnika drugi po veličini nasad u jednom komadu, a sada na rodu, odmah iza Agrolaguninog - Poreča.

- Na 40 hektara imamo 11.500 stabala maslina!

Nisu to još moćna stara stabla, i rod srazmjerno tome nije došao do pravih razmjera. I godina je za maslinare bila problematična pa se čuje kuknjava o enormnom podbačaju.

U ovom suvremenom plantažnom masliniku osigurali su se od "gledanja u nebo" jer na dva ogromna bazena funkcionira sustav natapanja s cijevima do svakog stabla i panja.

- Masline su stare svega pet godina i vrlo različito su rodile, a posebno smo imali podbačaj s "talijankama". Ukupno mogu kazati da je rod bio oko dva kilograma, i nešto manje po stablu, kazuje nam Bobanović. Ipak, na navedeni broj stabala to su pozamašne količine. Za plasman, za sada ne brinu. Narudžbe stižu usmeno i internetom, tako da ovo trženje na Adventskom sajmu ili na Našim malim guštima, gdje će se također pojaviti, ipak neće biti prvo.

- Ove godine idemo s cijenom od 75 kuna na 7,5 dl, 50 kuna za pola litreno pakovanje i 30 kuna za pakiranje od 0,25. Vino smo registrirali i puštamo u promet četiri sortna vina s oznakom kvalitetnog, prodavat ćemo po 35 kuna za butelju. Kod ulja smo imali vrlo dobar randman od 17 pa do čak 23,5, dok je kod vina standardan iznosio 50 posto.
Plantažeri obogatili društvo, a svoj prihod tek čekaju

Ulje su zbog još nedovoljnih količina preradili u dvije kupaže odnosno mješavine - hrvatskih autohtonih sorti te talijanskih sorti. Plan je ambiciozniji. Vina na tržištu su Syrah, Merlot, Crljenak (Zinfandel) i Muškat žuti.

- Treba svakako naglasiti da ovo što deseci ljudi u našem kraju rade sa sadnjom vinograda, maslinika, voćnjaka,... za sada donosi veliki napredak i korist društvu, a nama bi tek trebao u budućnosti, pojašnjava Bobanović.