Talijanski bankovni div UniCredit izvijestio da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom od 10,64 milijardi eura, poglavito zbog niza jednokratnih otpisa. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine poslovao je s neto dobiti od 335 milijuna eura.

Iz Zagrebačke banke priopćili su da ove brojke neće utjecati na poslovanje banke u Hrvatskoj, a strateški će povoljno djelovati zbog jačanja financijske pozicije grupe u cjelini.

U UniCreditu kao glavne razloge gubitka u poslovanju u banci navode otpis goodwilla (razlika između cijene na tržištu dionica i njezine računovodstveno utvrđene neto imenovine) u iznosu 8,7 milijardi eura, povezan s akvizicijama, uključujući i poslovne operacije u Ukrajini i Kazahstanu. Ukazuju i na otpis 135 milijuna eura grčkog duga, kao i dodatni otpis u nekim ograncima, poput Hypovereinsbanka i Bank Austria. Podaci za devetomjesečno razdoblje pokazali su neto gubitak u poslovanju u visini 9,32 milijarde eura.

UniCredit je također usvojio dugoročni strateški plan čiji je cilj dodatno ojačati regulatornu kapitalnu osnovicu kako bi se što bolje pozicionirao u kontekstu nastavljenih neizvjesnosti u makroekonomskom okruženju i novog regulatornog okvira, također uzimajući u obzir zahtjeve financijskim institucijama važnim za globalni sustav. Odobreno je tako izdanje prava u ukupnom iznosu 7,5 milijardi eura i očekuje se da će biti zaključeno u prvom tromjesečju iduće godine. U sklopu mjera jačanja kapitala UniCredit također ne planira iduće godine isplatiti dividendu temeljem rezultata poslovanja u 2011. UniCredit planira povećati i stopu adekvatnosti kapitala. Prema novom poslovnom planu ciljana dobit u 2015. iznosi 6,5 milijardi eura, stoji u bančinom priopćenju.

UniCredit je jedina talijanska banka koja je početkom mjeseca uvrštena na listu financijskih institucija važnih za stabilnost svjetskog financijskog sustava i ujedno je globalno najrašireniji talijanski zajmodavac, s operacijama u 22 zemlje svijeta.