Nakon što je Zadar jučer dobio Solarni edukacijski centar, danas je na istoj lokaciji, na Putu Murvice, otvorena i prva solarna punionica električnih vozila u Hrvatskoj. Riječ je o samostalnom projektu ove zadarske strukovne škole pokrenutom prije tri mjeseca. Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, rekao je kako je punionica vrijedna 80 000 kuna, a nabavku je financirala Strukovna škola, uz potporu Ministarstva gospodarstva.

- Duž naših auto-cesta i u Hrvatskoj ne postoje punionice. Jedna punionica postoji u Institutu Hrvoje Požar u Zagrebu, ali ovo je prva punionica, koja je solarna i željeli smo da cijeli ovaj ciklus bude na bazi obnovljivih izvora energije, pojasnio  je na današnjoj svečanosti puštanja u rad punionice Tihomir Tomčić.

Punionicu je otvorila Sigrid Jordan, u ime Njemačkog društva za tehničku suradnju GTZ, s kojim je škola ostvarila vrlo dobru suradnju po pitanju uvođenja novih zanimanja, posebno vezano za projekt Strukovno obrazovanje usmjereno na tržište rada.

Tomčić je rekao kako bi bio sretan da bude što više automobila, koji bi trebali uslugu punionice, te je obznanio kako će korištenje punionice za početak biti besplatno. Također je najavio kupnju automobila -dvosjeda, koji će biti homologiran, što znači da će moći sudjelovati u prometu poput ostalih vozila, a od njega će ujedno biti napravljen solarni automobil. U Strukovnoj školi ne nedostaje novih ideja, ni kvalitetnih projekata, koje učenici, ali i javnost s nestrpljenjem iščekuju.