Zadarska županija i UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) uručili su danas u Zadru diplome za prvih 19 montera sunčevih toplinskih sustava u Hrvatskoj. Diplomanti su pohađali dvomjesečni program osposobljavanja odraslih u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru. Radi se o prvom stručnom usavršavanju ovakve vrste u Hrvatskoj. Osposobljavanje odraslih za ovo zvanje, odobreno od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, jedna je od aktivnosti Solarnog edukacijskog centra Zadarske županije, ukupne vrijednosti od 360.000 kuna, čije su osnivanje sufinancirali Zadarska županija i UNDP, uz podršku nizozemske vlade. Kao suradnik u provedbi programa uključio se i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), s obzirom da su polaznici većinom nezaposleni s područja cijele Zadarske županije.

„Kroz aktivnosti Centra dobit ćemo educirani kadar za jedno novo zanimanje" - izjavio je Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije. „Mnogi će se nezaposleni tako moći dodatno obrazovati te pronaći posao, a na taj će se način i ubrzati dinamika instalacija solarnih sustava na području naše županije. Svakako treba istaknuti i da će veći broj solarnih sustava utjecati i na poticanje zelenog ruralnog poduzetništva. Prirodne ljepote najveća su komparativna prednost naše županije. Korištenje obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarne, svakako će doprinijeti očuvanju okoliša." Kao dodatni poticaj, Zadarska županija sufinancira nabavu i ugradnju solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode za kućanstva.

„Naša organizacija djeluje globalno pružajući pomoć u otvaranju novih radnih mjesta i borbi protiv klimatskih promjena" - kazala je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. „Solarni edukacijski centar dobar je primjer kako 'zeleni poslovi' objedinjuju ova dva cilja." U tom kontekstu, Vinton je upozorila na pažljivo razmatranje novog prijedloga izmjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji koji zabranjuje komercijalno korištenje sunčeve energije na otocima i obali. „Važno je da se ne stvaraju prepreke ostvarenju ciljeva iz Energetske strategije RH koji predviđaju milijun kvadrata instaliranih kolektora do 2020." Poziva Hrvatsku da razmotriti prihvaćanje slične regulative kakva se već primjenjuju u više europskih zemalja, primjerice u Portugalu, Španjolskoj i Njemačkoj, i koja nalaže da svaka nova izgrađena kuća ili zgrada mora barem 50% potrošne tople vode dobiti iz sunčevih toplinskih sustava.

Prije svečane dodjele diploma polaznici su obišli tri hotelska objekta koji koriste obnovljive izvore energije. U hotelu Falkensteiner u Zadru i Turističkom naselju Zaton obišli su njihove solarne sustave, dok su se u hotelu Iadera na Punta Skali u Petrčanima upoznali s principom rada toplinske pumpe.

Solarni edukacijski centar planira nova tri tečaja osposobljavanja odraslih, dva za montere solarnih toplinskih sustava te jedan za montere solarnih fotonaponskih sustava. U sklopu projekta uvode se i novi izborni predmeti za obrazovanje srednjoškolskih učenika za montere obnovljivih izvora energije. Prva generacija učenika strukovne škole Vice Vlatkovića po prvi će puta u Hrvatskoj imati prilike steći ova znanja najesen ove godine.

Osim edukacijske namjene, uloga Centra je i postati mjesto gdje će se građani moći informirati o prednostima solarnih sustava, njihovim cijenama i različitim tehnologijama dostupnima na našem tržištu, kao i postojećim poticajima za njihovu instalaciju. Informativne aktivnosti Centra započet će s radom u jeseni 2011., u suradnji s UNDP-ovim Projektom poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj, koji se provodi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.