Nauta Lamjana po svemu sudeći dobiva novog vlasnika.

- U pitanju je strana kompanija. Solidna i vrlo ozbiljna. Koliko smo do sada uspjeli saznati pregovori oko kupoprodaje su intenzivni i rezultati će biti poznati za nekoliko dana. Nadam se da će ova kompanija preuzeti tvrtku od Jupiter Adrije, kazao je danas pravnik SSSH Vedran Uranija na skupu radnika Nauta Lamjane.

Iz redova radnika odmah se čulo kako se isto govorilo za prethodne vlasnike prije preuzimanja tvrtke, a da je u zadnjih desetak godina broj zaposlenih pao sa 750 na 75.

- Mi ćemo od novog vlasnika tražiti da zadrži svih 75 radnika i održi djelatnost te da podmiri sva dugovanja prema radnicima i državi. Dakako očekujemo i transparentno poslovanje, poručio je Uranija.

Zaposlenici Nauta Lamjane zbog neisplate drugog dijela plaće za ožujak danas su u štrajku upozorenja, a ukoliko poslodavac ne isplati obećana dugovanja krenut će s drugim sindikalnim aktivnostima. Moguć je i generalni štrajk.

Glavni sindikalni povjerenik Nauta Lamjane Mario Košta je naglasio kako je Lamjana najvažnija industrijska luka s posebnom namjenom na svim hrvatskim otocima te kako je samo tvrtka Nauta Lamjana u vlasništvu Jupiter Adrie, dok se sve ostalo nalazi u državnim rukama.

- Ne trebaju u Nauta Lamjanu doći najbolji USKOK-ovi istražitelj. Žena koja tamo radi častan posao čistačice našla bi dovoljno materijala o malverzacijama u brodogradilištu. Našu tvrđavu sustavno uništavaju deset godina, ali još smo živi, poručio je Košta.

Prema tvrdnjama glavnog predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedrana Dragičevića aktualni vlasnici tvrtke nisu odustali od gradnje hotela ili marine na tom području.

- Poručujem im kako će ili odustati ili od toga posla neće biti ništa. Pokrenut ćemo stečajni postupak pa nećemo imati ništa ni mi, ni oni. Preko naših leševa neće ići naprijed, poručio je Dragičević pozivajući zaposlenike da pripreme materijale s kojima će pokucati na vrata državnog odvjetnika i USKOK-a.