Ponovno pokretanje proizvodnje, prekid diskriminacije žena, poboljšanje uvjeta rada i redovitija isplata plaća samo su dio zahtjeva iznesenih jučer na predstavljanju novog sindikata u Adriji

Ponovno pokretanje proizvodnje, prekid diskriminacije žena naspram muškaraca, poboljšanje uvjeta rada i redovitija isplata plaća samo su dio zahtjeva iznesenih jučer na predstavljanju Sindikata poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Hrvatske, novog sindikata u Adriji u prostorijama Doma sindikata.

- Trenutačno proizvodnja u Adriji ne radi navodno zbog nedostatka srdele, no imam informaciju da je naša hladnjača puna srdela, ali da nema ambalaže koju isporučuje Podravka. Radnice trenutačno ne rade, one su na korištenju godišnjeg odmora, sada koliko će to potrajati... Ako im istekne godišnji onda se ide na tzv. „čekanje" koje je plaćeno 60 posto od plaće, opisala je ukratko situaciju glavna sindikalna povjerenica SPIV-a Patricija Jelenković, pojašnjavajući kako drugačija pravila vrijede u visini plaće kada su radnice na poslu ili su doma na čekanju ili bolovanju.
Težak položaj radnica

- To je diskriminacija radno-pravnog odnosa, a stečena prava nitko ne smije dirati po Zakonu o radu Republike Hrvatske, kazala je Jelenković.

Uz probleme oko same proizvodnje, istaknut je i težak položaj radnica koje, osim što rade u teškim uvjetima, su i diskriminirane u visini plaća naspram muškaraca, radeći isti posao. Naime, kako je istaknuto na konferenciji, žene su primljene na radna mjesta u proizvodnji, dok su muškarci, njih nekoliko, zaposleni na poslovima transporta koji su bolje plaćeni. Ipak, zbog nedostatka radne snage, na poslove transporta se potom prebacuju žene koje su ne plaćaju po višem koeficijentu koji vrijedi za transport, već ostaju na onoj visini plaće predviđenoj za radno mjesto u proizvodnji, pa tako u odnosu na muške kolege, plaće radnica znaju biti i 700 kuna niže.

Boje se Podravke

Kako je Adrija tvrtka od posebnog interesa za ovu regiju i zapošljava preko 230 ljudi, prvi zahtjev novoosnovanog sindikata jest da se hitno pokrene proizvodnja jer srdela ima u hladnjačama, ali nema ambalaže koju osigurava Podravka kao strateški partner kojem je i prodan Adrijin brend Eva, pojasnio je Vedran Uranija, v.d. županijskog povjerenika SSSH, ističući i drugi neposredni povod konferencije koji je, kaže, nastao prije nekoliko dana, a to jest upućivanje stotinjak radnica u tvrtku Ostrea u Stankovcima do rujna kada ističe sezona inćuna.

- Mi tražimo pravna jamstva od Uprave da se te radnice potom vrate natrag u Adriju te da imaju ista prava kao što su ih imali. Jer, prema ovom što smo dobili od uprave, mi tu ne vidimo nikakva jamstva. Bojimo se da tamo ne ostanu i da im se nakon toga otkaže ugovor, kazao je Uranija.

- S obzirom da je Adrijin brend Eva prodan Podravci, mi radimo za nju i Podravka nam isplaćuje plaće, no moram reći da ovaj sindikat strahuje da ovaj odlazak u Ostreu ne bi bio konačan i definitivan, jer imamo neslužbene informacije da će Adrija ubuduće raditi isključivo za Podravku koja bi tako mogla dati uvjet da joj više ne treba 230 žena, nego samo 120. Upravo zato moramo što hitnije ugovoriti sastanak s upravama Adrije i Podravke, upozorila je Patricija Jelenković.
Bez komentara o kaznenom postupku