Šef zadarske Adrije Miodrag Lacić-Braco, financijski direktor Josip Pavlović i Saša Romac, bivši član Uprave Podravke koji je bio zadužen za suradnju s Adrijom, odlukom istražnog suca Igora Pavlica ostaju u pritvoru varaždinskog istražnog zatvora, dok je Tina Perić, direktorica Lacićeve tvrtke Dalmacija riba sa sjedištem u Drnišu, puštena na slobodu do početka sudskog postupka.

Nakon saslušanja četvorice osumnjičenika koji su mu uz kaznene prijave zbog zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na to kazneno djelo privedeni u ponedjeljak ujutro, sudac Pavlic procijenio je da za pritvaranje Perićeve nema osnova, ali da bi ostala trojica mogla utjecati na svjedoke koje u sklopu istrage sumnjiva poslovanja između zadarske Adrije i koprivničke Podravke "teške" milijune kuna, planira ispitati.

- Moj branjenik je pred istražnim sucem iznio svoju obranu, nakon čega mu je on, suprotno našem zahtjevu, odredio pritvor u trajanju do 30 dana po stavku 2., odnosno zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Stavlja mu se na teret da je u poslovnom odnosu Adrije i Podravke zlouporabio svoj položaj i ovlasti čime je na koncu Podravci nanesena šteta u iznosu od 16 milijuna kuna - rekao je Branimir Zorica, branitelj trećeoptuženog Lacića koji se, kako saznajemo, branio iznoseći argumente suprotne činjeničnom opisu optužnog akta. Naime, kako nam je pojasnio njegov odvjetnik, Lacić je pred istražnim sucem negirao mogućnost da je u poslovnom odnosu između dviju tvrtki oštećena Podravka.

- Moj klijent je iznoseći svoju obranu kazao da je u tom poslovnom odnosu mogla biti oštećena samo Adria, a nikako Podravka i to u iznosu od 16 milijuna kuna što ćemo u nastavku postupka nastojati i potkrijepiti dokazima - naglasio je Zorica. A svoju je obranu do u detalje na jučerašnjem istražnom ročištu iznijela i 30-godišnja Tina Perić, direktorica Dalmacija ribe u vlasništvu Lacićeva oca Stanka, koju zastupa zadarski odvjetnik Ivo Brkić. Prvooptuženi Romac i drugooptuženi Pavlović, koje se sumnjičilo i za aferu "spice", kako saznajemo, branili su se šutnjom.

Lacić, Pavlović i Perićeva uhićeni su, podsjećamo, 17. ožujka temeljem kaznene prijave koprivničke policije u sklopu akcije "Menager", a 18. ožujka privedeni su istražnom sucu koji je Laciću i Pavloviću zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke odredio 48-satno zadržavanje, dok je Perićevu pustio na slobodu. Prvooptuženi Romac, koji je u to vrijeme bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, 18. ožujka sam se javio policiji kazavši da je na unaprijed dogovorenom službenom putu izvan Hrvatske te da će se odazvati na istražno ročište u varaždinskom sudu u ponedjeljak 21. ožujka, što je i učinio.
Optužnica zbog sumnjivog poslovanja

Optužnicom se Sašu Romca i Josipa Pavlovića te Tinu Perić, koja je u to vrijeme bila direktorica Lacićeve tvrtke Dalmacija ribe iz Drniša, tereti da su tijekom 2008. i 2009. godine, iskoristivši svoj položaj i ovlasti, a na poticaj Miodraga Lacića, dogovorili i sklopili ugovor o uslugama zamrzavanja i skladištenja ribe. Na osnovi tog ugovora drniška tvrtka ispostavila je fakture Podravci u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna, koje je potom Podravka i isplatila iako su znali da je troškove morala platiti Adria, a ne Podravka, jer je po njihovu ugovoru Adria osiguravala skladištenje.

Romca i Lacića optužnicom se tereti i da su zlouporabom položaja i ovlasti ishodili fiktivni poslovni odnos između Adrije i tvrtke u Češkoj, kojoj je Romac 50-postotni vlasnik. Za fiktivne je poslove Adria isplatila 92.500 eura čime je tvrtki i Romcu osigurana protupravna imovinska korist u tom iznosu.