Dvojicu bivših članova uprave Podravke Sašu Romca i Josipa Pavlovića te vlasnika zadarske Tvornice za preradu ribe Adria Miodraga Lacića i direktoricu jedne drniške tvrtke Tinu Perić policija sumnjiči da su zloporabama oštetili koprivničku prehrambenu tvrtku za gotovo 17 milijuna kuna.

Jutros je troje osumnjičenika privedeno istražnomu sucu Županijskog suda u Varaždinu. Osumnjičeni Saša Romac nije se pojavio.

Najnovija uhićenja nastavak su antikorupcijske akcije USKOK-a i policije Menager koja je već rezultirala optužnicom protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i sedmorice bivših čelnika Podravke i njihovih poslovnih partnera.

Policija sumnja da je tijekom 2008. i 2009. Podravka Dalmacija ribi za skladištenje i zamrzavanje ribe uplatila 17 milijuna kuna prema fakturama drniškog poduzeća, čiji je vlasnik otac direktora Adrije. No troškove je morala platiti Adria, a ne Podravka, jer je prema njihovu ugovoru Adria osiguravala skladištenje.

Policija sumnja i da je Romcu i tvrtki u Češkoj, u kojoj je on 50-postotni suvlasnik, pribavljena nezakonita imovinska korist od 92.500 eura. Novac je navodno pribavljen fiktivnim poslovnim odnosom između Adrije i inozemnog trgovačkog društva zbog čega se Romac i Lacić sumnjiče za zloporabu položaja i ovlasti.

Romca se nadalje sumnjiči da je s Podravkinom tvrtkom kćeri u Poljskoj i svojom tvrtkom u Češkoj ostvario fiktivni poslovni odnos kojim je za sebe i svoju tvrtku nezakonito pribavio 40.000 eura.

U pretragama domova i automobila osumnjičenika oduzeta su osobna računala, mobiteli i poslovna dokumentacija.

Romac i Pavlović su kao osumnjičeni u aferi Spice proveli pet mjeseci u istražnom zatvoru iz kojega su izašli sredinom ožujka prošle godine, nakon čega se Pavlović zaposlio u Adriji na direktorskoj poziciji.

Podravka i Adria poslovno surađuju još od 2001. kad je koprivnička tvrtka distribuirala proizvode zadarske tvornice ribljih konzervi, a 2006. otkupila je njezin poznati brend Evu.