Ivica Todorić, Zoran Jankovič i Miroslav Mišković djeca su socijalizma, konkurencija, prijatelji i glavni trgovci Balkana sa svojim carstvima i sa istim konceptom. Jedino ih razlikuje završetak: Jankovič je bačen s prijestolja, Mišković je carstvo prodao Belgijancima, a u igri je ostao samo Todorić. S tim riječima slovenska državna televizija predstavila je nakanu Agrokora da preuzme slovenski Mercator u sinoćnoj emisiji "Pogledi Slovenije" u kojem je razvidan strah od Todorića i njegova načina upravljanja.

Prvi milijunski kredit pretvoren u javni dug

Obitelj Todorić slika je Dinastije, osim što su beskrajne američke ravnice zamijenjene slavonskim. Luksuzna vila pokojni spomenik kulture vrijedna je tri milijuna eura. Todorić ima jahtu, privatni helikopter, nabrajali su sinoć Slovenci. No, pravo je pitanje kako je Todorić zapravo postao tajkun.

"Todorić je bio cvjećar u vrijeme Jugoslavije pa sve do vrtloga rata u Hrvatskoj. Kada je prosječna plaća u Hrvatskoj bila samo 150 njemačkih maraka 1993. godine, Zagrebačka banka dala mu je kredit od sedam milijuna njemačkih maraka koje su pretvorene u javni dug Republike Hrvatske", donosi slovenska državna televizija na svojoj web stranici dodajući kako današnje Todorićevo carstvo oduzima dah. No iz same emisije razvidno je kako se kredit zapravo odobrio iz sredstava devizne štednje koja je pretvorena u javni dug RH.

Slovenci primjećuju kako je Todorić suvlasnik televizijske postaje RTL, najveći je oglašivač u Hrvatskoj koji je "u dealu" i s državnom televizijom.

Agrokor se mora širiti do 2016. godine ili će biti u gadnim problemima

Što se tiče Mercatora Slovenci su donijeli i kratak presjek njegova dva neuspješna preuzimanja kao i ovaj posljednji treći koji je od dijela medija predstavljen kao - neprijateljski.

"Agrokor se mora širiti ili će se do 2016. godine kada bi trebao početi vraćati velike zajmove, naći u velikim problemima", rekao je u prilogu nekadašnji šef uprave Konzuma Dragan Munjiza dodajući da o padu Agrokora nitko ne razmišlja u Zagrebu.

"Slovenija je danas opljačkana, državni fondovi nemaju novca, banka sanira porezne obveznike, a slovenska gospodarska carstva zbog pohlepe managera nalazi se na dnu. U takvoj situaciji dolazi Todorić kupiti Mercator, a pregovori su pred samim krajem", zaključuju se u prilogu državne televizije u kojem se upozorava i na dobre političke veze Todorića.

Fer prema dobavljačima

Zanimljivo je da je voditelj emisije upitao člana Uprave Agrokora zadužen za strategiju Ivana Crnjca da mu komentira napise kako Agrokor kasni s uplatama za dobavljače te da ima velikih financijskih problema.

"Ma, kako bi se mi mogli ponašati na takav način? Agrokor je došao do ovakvog uspjeha jer imali uredno poslovanje s našim dobavljačima", rekao je Crnjac da bi mu voditelj kontrirao s podatkom kako Agrokor duguje više od milijardu eura svojim dobavljačima dok Mercator sada duguje dvostruko manje. Crnjac je na to rekao da to - nisu prave brojke.

Todorić već preuzeo?

Valja naglasiti kako je danas slovenski poslovni list Finance objavio informaciju kako je Mercator već prodan Agrokoru, a posao je finaliziran početkom ovoga tjedna.

Navodi sastanak na kojem su bili predstavnici Nove Ljubljanske banke, Pivovarne Laško, UniCredita i Agrokora dogovorili su prodaju Mercatora hrvatskom koncernu. Taj sastanak neki od aktera su opovrgnuli no Finance tvrdi kako imaju pouzdanu informaciju da se to zaista i dogodilo.

Tako su iz Agrokora prvo potvrdili sastanak, a nekoliko minuta kasnije ga demantirali na način da je Ivan Crnjac, član Uprave Agrokora rekao je da su bili "u kontaktu" s najvećim dioničarima Mercatora pa i s NLB-om i Pivovarnom Laško da bi prekinuo razgovor putem mobitela. Kada se ponovno javio nakon desetak minuta rekao je kako nikakvog sastanka nije bilo.