Šeik Hammam Ahmed Raafat Abd El Khalek, vlasnik tvrtke Arab Development Co - Cairo, došao je preksinoć u Zadar na nagovor Hane Medin te jučer u podne u Arsenalu sudjelovao na gospodarskom skupu.

Tvrtka Telluris-Medin je potpisala ugovor s dvije renomirane egipatske tvrtke, Ain Al RawYa International i Arab Development Co. Tim ugovorima je predviđeno da Telluris - Medin bude ekskluzivan zastupnik preko kojeg gospodarstvenici mogu plasirati svoje proizvode na svjetskom tržištu.

Osim gospodarstvenika koji žele sudjelovati u gospodarskoj suradnji s Egiptom, skupu su prisustvovali i dožupani Zadarske županije Đani Bunja i Stanko Zrilić te zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.

- Šeik El Khalek izvući će Hrvatsku iz globalne svjetske krize, kazala je Hana Medin u nastavku objašnjavajući svrhu dvaju ugovora koje je njena tvrtka, Telluris-Medin, potpisala s gostima iz Egipta.

- Svi prisutni mogu naći priliku unutar ugovora da na tržište Afrike, Yemena, Indonezije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ovdje se radi o kvalitetnim proizvodima koje treba plasirati. Sve ide preko Telluris - Medina i ovo je samo početak dobre suradnje. Uskoro će šeik dovesti i druge tvrtke zainteresirane za naše proizvode. Bez lažne skromnosti mogu reći da se ostvarila moja vizija, samo je nebo granica.

Ain Al RawYa International i Arab Develompent Co., imaju ekskluzivitet na teritorij Afrike, Yemen, Indonezije i UAE, a Telluris - Medin na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne gore, Bosne, Hercegovine, Albanije i Makedonije.

Sve je započelo, istaknuli su govornici, posjetom hrvatskog izaslanstva na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor Egiptu u prosincu prošle godine. Tvrtka Telluris-Medin tada je također sudjelovala na susretu hrvatskih i egipatskih gospodarstvenika.

Sam šeik smatra da je kriza i revolucija u kojoj je svrgnut Mubarak i koja je Egipat na nekoliko tjedana prikovala na naslovnice svjetskih medija gotova i da će se zemlja brzo oporaviti.

- Sada se sve smirilo, mi normalno radimo dalje. Dolaze bolja vremena. Mi smo veliki izvoznici naranči, manga i tekstila, a u Egipat najviše uvozimo iz Vijetnama. Kinu izbjegavamo - rekao je šeik.


Montabelo: Trba nam brendiranje kvalitete

Tvrtke koje su se predstavile u Arsenalu su Maraska d.o.o, Gavrilović, Sv. Rok d.o.o., Farma Dar Mar, OPG „Nikica Žampera", Šinjorina smokva, Uljara Nadin, Rotex d.o.o., Pto Nekić, A&M, Objava d.o.o., Attos d.o.o., Zdenka mliječni proizvodi d.o.o., Kanaan d.o.o., 13. jul plantaže, PO ŠIŠ - MAR i UTTP „MIH".

O mogućoj konkurentnosti malih domaćih proizvođača na velikom svjetskom tržištu govorio je Vandri Montabelo, predsjednik Uprave Maraske.

- Hrvatski proizvodi su skupi i prije nego se afirmiraju. Nama treba brendiranje kvalitete, a ovaj projekt pomaže manjim proizvođačima u ulasku na strano tržište. Proizvođači ne vole pojedinačne proboje na inozemno tržište jer su to skupo i obično jako rizično. No kad vam netko i otvori vrata, opet na svakoj firmi stoji da sama osvaja pozicije na tom tržištu - smatra Montabelo.