Nakon ishođenja brda dokumentacije Općina Bibinje je dobila suglasnost za glavni projekt izvođenja infrastrukturnih radova u poslovnoj zoni Lonići. Izgradnja prometnica, vodovoda i odvodnje je povjerena tvrtki Sarađen d.o.o. iz Stankovaca, a početak radova se očekuje ovih dana.

- Za izgradnju komunalne infrastrukture u poslovno - proizvodnoj zoni Lonići, jednoj od najkonkurentnijih zona u županiji i šire, koja se nalazi uz Jadransku magistralu na zapadnom ulazu u Bibinje iz pravca Zadra, u postupku javne nabave otvoreno je čak 27 ponuda za izvođača radova. Po projektu izgradnja infrastrukture košta 25 milijuna kuna. No u ovo recesijsko vrijeme nadmetanje građevinskih tvrtki za izgradnju prve faze infrastrukture Sarađen je cijenu gotovo prepolovio i sa 13,2 milijuna kuna bio najpovoljniji, rekao je načelnik Nino Šimunić.

Istovremeno je za radove na instalaciji struje i telekomunikacija na poslovnoj zoni smještenoj uokolo bivšeg SAS-ovog kamenoloma, za početnu cijenu od 2,5 milijuna kuna na javnom natječaju, odnosno javnoj nabavi bilo sedam ponuda. Najpovoljniju ponudu imala je tvrtka Konektor iz Sukošana sa 1,4 milijun kuna.

- Bibinje su na sasvim dobrom putu da postanu grad, urbanizirani grad sa svim potrebnim sadržajima. Nova zona koja se naslanja na Zadar značit će gospodarsku preobrazbu Bibinja, zapošljavanje lokalnog stanovništva kao i gospodarski i ekonomski napredak cijele županije. U zoni se planira prodati još oko 270.000 metara četvornih, obznanio je Šimunić.

Prema zahtjevima Zadarske županije, a shodno prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Bibinja u neposrednoj blizini zone Lonići koja ima površinu od 68 hektara, planira se izgradnja hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole te izgradnja još nekih školskih funkcija za druge srednje škole za koje nema prostora na području Zadra. Također se planira i povećanje poslovno-proizvodne zone Gromnica sa 120 na 157 hektara.

- Svjetska recesija i njezin utjecaj na Hrvatsku ne utječe na izgradnju zone Lonići. Sve se radi prema zakonu, jer je država 50 hektara dala Općini za izgradnju zone, a u skladu s procedurom određenom zakonom kako se grade i druge zone u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj, pojasnio je Šimunić.

Malo koja općina ili grad su tako brzo i kvalitetno osigurali zemljište za poslovnu zonu.

- Zona Lonići bit će najkonkurentnija u županiji. Naslonjena je na Jadransku magistralu i brzu cestu Zadar II - Gaženica te novu Luku Gaženica u izgradnji. Od Zračne luke udaljena je par kilometara. Niti jedna druga zona nema ovakve preduvjete razvoja, uvjeren je Šimunić.

Istovremeno je u tijeku potpuna rekonstrukcija postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija s kopnenom i podmorskom dionicom podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda zajedničkog sustava odvodnje Sukošan-Bibinje. Trenutačna investicija iznosi 14,5 milijuna.

- U zajedničkoj akciji Bibinje i Sukošan su pred ostvarivanjem prioritetnog infrastrukturnog projekta, koji će umnogome promijeniti komunalni i sveopći životni standard žitelja ovih općinskih središta. Štoviše, radovima na sustavu odvodnje i u zoni Lonići otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama, zaključio je Šimunić.