Trabunjanje o "tračku svjetla u tunelu recesije" je bacanje prašine u oči: ako građevinari i projektanti prvi padaju pod udarom krize, oni se prvi i dižu, a po njihovom trenutačnom poslovanju reklo bi se da iz krize nećemo izići najmanje do kraja 2012. godine.

Takva žestoka reakcija jednog zadarskog poduzetnika ima uporište u činjenici da građevinsko-projektantske tvrtke smanjuju broj zaposlenika ili su neposredno pred tim nepopularnim mjerama.

Žilava kriza

- Nema nekih velikih projekata na vidiku, smanjena je potražnja na geodetskom tržištu.

Zbog svega toga smo prošle godine bili prisiljeni otpustiti devet zaposlenika, radi se o režijskom osoblju, još nismo otpuštali projektante i geodete, ali ako se ovako nastavi ni to nije isključeno, kaže direktor ACES-a Zdravko Zorić, koji se nakon dvogodišnjeg pada u poslovanju nada boljem proljeću.

- Nismo otpuštali ljude, ali smo skresali plaće i uveli rigoroznu štednju gdje god je to moguće, kako bismo izbjegli crnu varijantu o otpuštanju. Ako sve poduzete mjere ne dadu efekt, morat ćemo otpuštati ljude, izjavio nam je Grgo Batur, vlasnik tvrtke "Gin company".

Batur, također, ne vidi "tračak svjetlosti", a procjenjuje da je broj javnih nadmetanja, pa i poslova na tržištu, opao tri puta. Uz to, porastao je broj ponuda na tim nadmetanjima, pa su neke cijene pale za više od 50 posto. Ukratko, Batur zaključuje da "depresija još traje".

- Po dostupnim spoznajama i informacijama još nismo došli do dna, a naša je tvrtka sada u situaciji da moramo smanjiti broj zaposlenika, kaže Davor Uglešić iz D&Z-a i dodaje da bez novih projekata neće biti pomaka.

Uglešić skreće pažnju i na to što sve češće investitori koji nisu iz Zadra angažiraju i projektante izvan Zadra, pa zaposlenost ovdašnjih projektanata može biti relativna stvar, ali iza činjenice da je otpuštanja bilo i u projektantskom sektoru, te da su neki "mali arhitektonski studiji" postali još manji, stoji samo jedan zaključak: iako samo oni vide "svjetlo u tunelu", kriza je žilavija nego što bi to političari htjeli.