Skupština vjerovnika Kemoplast Trade d.d. nije na ispitnom i izvještajnom ročištu prihvatila prijedlog stečajnog upravitelja Frane Zvonimira Negra da se stečaj zaključi zbog nepostojanja stečajne mase kojom bi se podmirila 23 milijunska dugovanja te da se Kemoplast Trade izbriše iz sudskog registra. Umjesto toga odlučeno je da se rasvijetle okolnosti otuđenja imovine stečajnog dužnika i mogućnosti pobijanja pravnih radnji.

Nakon što je Negro iznio da ne postoji stečajna masa te da uvidom u bilancu Kempolast Tradea nije moguće utvrditi što se dogodilo s njegovom imovinom i novcem dobivenim od nje, s obzirom da su te radnje napravljene prije 2,5 do 4 godine od otvaranja stečaja, vjerovnici su krenuli u borbu za svoja potraživanja koja bi u suprotnom bila otpisana. Prvo je Jadre Strika, punomoćnik Tenaco Chemicals l.t.d. iz Dublina, negirao Negrovu tvrdnju kako stečajni dužnik nema imovinu tvrdeći kako se u vlasništvu Kemoplast Tradea nalazi stan na Putu Murata 16 b. Zatim je Strika zatražio da se trebaju razjasniti odnosi između Kemoplast Tradea d.d. i novoosnovanog društva Kemoplast d.o.o.

- Kemoplast d.o.o. povezan je sa stečajnim dužnikom na način da se prema povijesnim izvacima za jedno i drugo trgovačko društvo pojavljuje ista osoba u upravi i nadzornim tijelima. Stečajni vjerovnik sumnja da je imovina stečajnog dužnika opterećivana u korist novoosnovanog društva Kemoplast d.o.o., kaže Strika.

Tihana Gregov, punomoćnik Romana Segarića i Božidara Santinja, navodi kako je u razdoblju od prije 2,5 do 4 godine prodana sva nepokretna imovina Kemoplast Tradea pa, ako bi se radilo o namjernom oštećenju stečajnog dužnika, sada njegovih vjerovnika, trebalo bi ispitati uvjete za pobijanje tih pravnih radnji. Gregov isto naglašava vezu između Kemoplast Tradea i Kemoplasta.

- U višegodišnjem razdoblju kupci Kemoplasta d.o.o. su uzimali robu koja je pripadala Kemoplast Tradeu d.d., a istu plaćali prema računima i na račun Kemoplasta. Očito postoji ekonomska i životna povezanost između stečajnog dužnika i Kemoplast d.o.o. koji ima sjedište u Poličniku.

Opunomoćenik INA-e Slaven Juras kazao je kako treba pokrenuti pitanje kaznene odgovornosti odgovornih osoba stečajnog dužnika. To će biti zadatak Županijskog državnog odvjetništva čija je predstavnica bila jučer u sudnici. Sve zanima, pa tako i sutkinju Ardenu Bajlo, što se dogodilo s kaznenom prijavom koju je Roman Segarić još 2007. godine podnio Državnom odvjetništvu, Poreznoj upravi i Financijskoj policiji, sumnjajući da će doći do nastale situacije. Odgovor je u tri godine dobio samo od Financijske policije gdje su mu rekli da je za postupanje nadležna porezna uprava.