ZADAR– U Novigradskome moru danas će se prirediti jedinstven događaj.
Tvrtka Simonič iz Jasenica, u vlasništvu poznatog slovenskog vinara Ivana Simoniča, vadit će amfore iz morskoga dna u koje je pjenušac položen prije pola godine.
Rezultati rada bit će predstavljeni na masleničkoj rivi.
Takva praksa poznata je u hrvatskom Jadranu. Do sada se pjenušac polagao u more na dozrijevanje uglavnom na sjevernom diječu. Ovo je prvi put da će se to dogoditi u Novigradskom moru, a učinak morskih strujanja u proteklih šest mjesci znat će svi oni koji budu kušali morski Simoničev pjenušac.
Nagrađivani slovenski vinar odlučio se na ovaj pionirski poduhvat u Novigradskom moru zbog toga što na području Maslenice ima vikendicu.
Ralje
Potopljeni pjenušac sadrži 60 posto sorte chardonnaya, 10-20 posto sorte sauvignon te 10-15 posto graševine. Budući da je riječ o pionirskom poslu, konačnu cijenu “Ralja”, kako će se zvati novi pjenušac, još nije moguće odrediti. Naime, većina boca na morskom će dnu ostati pola godine do godine dana, a neke i duže, između pet i deset godina, jer duže dozrijevanje podiže kvalitetu pjenušca. Među dugoročnim planovima također je i ideja uzgoja autohtonih vinskih sorti za proizvodnju “morskog pjenušca”.