ZADAR - Upravo smo postigli dogovor s vlasnikom i direktorom da nam naredni tjedan bude isplaćena jedna plaća, ona za travanj, a plaće za svibanj i lipanj bi trebale biti isplaćene u tjednu iza Velike Gospe, zajedno s otpremninama za 15 radnika - kaže Branko Kokić, sindikalni povjerenik u "Kemoplastu".

 

U ovoj tvornici, koja se prije dvije godine preselila iz Murvičke ulice u Zadru u novoizgrađeni pogon u poslovnoj zoni Poličnik, kriza poslovanja traje već mjesecima.

Posla je manje nego se očekivalo, a plaće se isplaćuju s velikim kašnjenjem i u ratama. Tako su tek prije par dana radnici "Kemoplasta" dobili oko 40 posto plaće za ožujak.

Koliko od toga ostane, ako je prosječna plaća oko 3500 kuna opterećena neplaćenim računima i minusima? Vjerojatno ništa.

Zato su ovi dogovori sindikata s vlasnikom Marijanom Piskarom i direktorom Robertom Podbevšekom u posljednji čas, jer je izgledalo kako se tvrtka više neće izvući.

- Obećali su nam da će ove tri zaostale plaće biti isplaćene u kolovozu, i da krajem kolovoza stiže jedna veća narudžba koja će omogućiti normalan posao za nas 48 koliko nas je ostalo, kazao je optimistično Kokić.

Obećanja su dana, sad treba vidjeti hoće li uistinu naredni tjedan stići plaća za travanj kao i otpremnine koje prema zakonu pripadaju 15-orici radnika.