ZADAR- Nekadašnji direktor SAS strojogradnje Robert Škifić i njegova bivša tvrtka nagodili su se izvan suda o višemilijunskim međusobnim potraživanjima. Spor je na sudu trajao nekoliko godina, a završio je nagodbom uz detalje o kojima se ni jedna strana ne želi izjašnjavati.

Radnicima je umanjena plaća bez plaćenih doprinosa, a bivšem direktoru ide višemilijunska odšteta!

- Ne bih komentirao ništa detaljnije o našim odnosima, o načinu na koji je dogovor postignut, kaže Škifić.

Slično govori i Miro Dragan, direktor SAS strojogradnje.

- Nagodba je postignuta na obostrano zadovoljstvo, a nama je sada bitnije da se možemo okrenuti borbi za opstanak, koja je u proizvodnji alatnih strojeva najteža, kaže Dragan.

SAS strojogradnja je među prvima upala u krizu zbog recesije, uz velike napore se održava na tržištima Njemačke, Rusije i Bjelorusije, a nekadašnji planovi o prodaji objekata i terena na sadašnjoj lokaciji i selidba u neku od poslovnih zona (Bibinje ili Crno), morat će pričekati. Inače, Škifić, sada uspješan direktor Brodogradilišta "Viktor Lenac", tužio je 2008. godine SAS strojogradnju zbog umanjenja temeljnog kapitala, odnosno obezvrjeđivanja njegovih 20 posto dionica, te zbog prijevremenog raskida njegova menadžerskog ugovora.

Taj spor je na Trgovačkom sudu u Zadru registriran kao s naznačenom vrijednosti od 14,7 milijuna kuna. Škifić je tužio SAS i zbog odluka dioničarske skupštine (spor vrijedan 10 tisuća kuna) koja je namjeravala smanjiti temeljni kapital tvrtke sa 132 milijuna kuna na 231 tisuću kuna i transformirati se u društvo ograničene odgovornosti.

Zbog te zabilježbe o pravnom sporu, temeljni kapital SAS-a još nije smanjen u sudskom registru. Tako se nije mogla provesti namjera vlasnika tvrtke slovenske grupacije "Riko", koju vodi jedan od najvećih hrvatskih biznismena u Rusiji Jozo Dragan, da se riješe višegodišnji gubici, koji su na kraju desetogodišnjeg direktorovanja Roberta Škifića dosegnuli 100 milijuna kuna.

Slovenci su Škifiću dali otkaz i tužili ga zbog loših poslovnih ugovora, tražili od njega naknadu štete od 1,094.441 kunu. Riječ je bila o ugovoru o najmu hala SAS Vektoru, u kojemu je Robert Škifić većinski dioničar, a u SAS strojogradnji je bio direktor.

Samo tijekom ove godine, na zadarskom Trgovačkom sudu bila su zakazivana tri ročišta za ove sporove, no konačno je početkom lipnja postignut sporazum da obje strane povuku svoje tužbe i na taj je način za sud postupak završen.