ZADAR - Ovo je dosad najveće pojedinačno ulaganje u kapacitete i tehnologiju za uzgoj bijele ribe u Hrvatskoj, koje nam, prije svega, otvara mogućnost za svrstavanje među najkonkurentnije proizvođače bijele ribe na Mediteranu, izjavio je Krešimir Peroš, direktor proizvodnje Cromarisa nakon potpisa ugovora o nabavi opreme za uzgoj i preradu bijele ribe s Norveškom AKVA Grupom, teškog 6,8 milijuna eura.

Cromaris je hrvatski lider u marikulturi, koji posluje u sastavu Adris grupe,a nastao spamajanjem Cenmara, Marimirne, Marikulture Istra i Bisage-Nit sve u vlasNištvu Adrisa..

AKVA Group ASA iz Norveške je vodeći svjetski proizvođač tehnologije u akvakulturi. Realizacija ugovora predviđena je do 2012. godine.

- Potpisanim ugovorom Cromaris će dobiti najmoderniju tehnologiju i tehničku podršku za uzgoj ribe te ispuniti preduvjete za strateški definiran volumen proizvodnje uz visoku efikasnost, kazao jePeroš.

Isporuke opreme vršit će se za Cromarisova tri uzgajališta ribe - Budava, Košara i Lamjana. Oprema obuhvaća barže s automatskim sustavom hranjenja za svako uzgajalište (kapaciteta 320 t), kaveze za uzgoj s mrežama, sustav senzora za kontrolu hranjenja za svaki kavez, uređaje za čišćenje mreža u moru te napredni software (Fishtalk) za praćenje proizvodnje koji objedinjuje sva uzgajališta.

Samim tim postižu se i najveći ekološki standardi (višak hrane koji je inače i trošak tvrtki a zagađuje dno svodi se na mimimum odnosno eleminira) i efikasnost (čiščenje mreža bez vađenja na kraj, pražnjenja itd.

Uz navedena ulaganja, Cromaris planira uložiti ukupno 21 milijun eura kako bi, u sljedećih pet godina, povećao proizvodnju s 1500 na 5000 tona i tako postao jedan od vodećih proizvođača i izvoznika ribe i ribljih prerađevina na Mediteranu.

Tvrtka u četiri uzgajališta i mrjestilištu u Ninu proizvodi 60 posto domaćeg uzgoja orada i brancina te 90 posto ukupno proizvedene riblje mlađi u Hrvatskoj. Više od 50 posto prodaje ostvaruje u izvozu, a tvrtka je i nositelj certifikata za proizvodnju ribe, koja je sastavni dio dječje hrane.

Krajem prošle godine, tvrtka je na tržište plasirala novi proizvod, Cromaris - svježa očišćena bijela riba iz prirodnog uzgoja, brancin i orada vrhunske kvalitete uzgojena u otvorenom Jadranskom moru i u uvjetima birane prehrane. U tijeku je plasiranje novog proizvoda Cromarisa - svježi dimljeni i marinirani fileti brancina i orade.

Adris je prihvatio uzgajivače ribe s 900 tona godišnje proizvodnje, koja je lani podignuta na 1 400 tona, a ove će se godine ispuniti poslovni plan od 2 000 tona, optimističan je novi direktor Goran Markulin, koji je na tom mjestu naslijedio Zadranina Denisa Pecu.