ZADAR– Dozrijevanje pjenušca na dnu mora, u svijetu je za sada jedinstvena metoda. Poduzeće Simonič d.o.o. Jasenice-Maslenica u vlasništvu poznatog slovenskog vinara Ivana Simoniča iz Semiša kod Novog Mesta, inače vikendaša u Maslenici, provela je eksperiment, položivši 800 butelja i amfora s pjenušcem u čelične rešetkaste sanduke u Novigradsko more na 30-ak metara dubine.
Naime, na toj dubini vlada stalna temperatura od 12 do 13 stupnjeva Celzijevih, što je pogodno za fermentiranje pjenušca proizvedenog od triju sorti grožđa – chardonnay, sauvignon i graševina. Idealna lokacija nalazi se nekih 300 metara od masleničke obale, gdje ribari ne bacaju vrše i mreže te se bocama može osigurati mir.
– Ono što će uz obilje koralja i minerala zbog ulijevanja rijeke Zrmanje u Novigradsko more dodatno utjecati na kvalitetu su polumrak, mir, tišina. U boci pod morem je i veći pritisak nego u podrumu. Ideja je da paralelno s naših 20.000 boca pjenušca, koji se kao francuski šampanjac proizvedi klasičnim “Champagne metodom” i dozrijeva u podrumima, dozrijeva i ovaj pod morem, govori Ivan Simonič koji već 12 godina proizvodi polusuhi pjenušac “Semiška penina” za što je protekle godine na Međunarodnom sajmu prehrane “Gast” u Splitu dobio šampionsku titulu.
Ovaj pionirski pothvat na području Dalmacije kao rezultat za 6 do 12 mjeseci će imati pjenušac imena “Ralje”, koji simbolizira Novsko ždrilo, što bi ujedno moglo asocirati i na ždrijelo morskog psa, objasnio je načelnik Martin Baričević dodajući kako se suradnja slovenskog proizvođača pjenušca i Općine Jasenice nastavlja.
– Ideja je na nekad industrijskom dijelu obale u Maslenici izgraditi ostakljeni podmorski podrum s “morskim” pjenušcem koji će biti atrakcija u ugostiteljskom objektu. Želja nam je da se pjenušac proizvodi od autohtonih sorti i da jedinstveni pjenušac “Ralje” posebnim procesom dozrijevanja u bocama pod morem postane gastro-turistička atrakcija ovog kraja i Zadarske županije, zaključio je Baričević.