ZADAR- Do kraja idućeg tjedna hrvatske bi tvrtke koje su u škveru na Ugljanu radile na remontu američke platforme "Key Manhattan", trebale biti plaćene za obavljene radove.

Posao na platformi je dovršen i upravo počinje predaja završnog obračuna i tehničko-tehnološke dokumentacije između tvrtke iz Dubaija - Lamprell koja ga je na međunarodnome natječaju dobila te tvrtke R.I.G. - Tehnički Servisi Grupa iz Vukovara kojoj ga je kao glavnom izvođaču dala - kaže voditelj projekta Miroslav Pacak.

Kako se u Dubaiju radi, već danas, objašnjava, kreće prvo plaćanje, a za transfere do R.I.G.-a i potom do podizvođača treba još osam dana.
U tom roku, dakle, uplate bi trebale sjesti na račune brojnih podizvođača koje je R.I.G. angažirao, a među kojima neki od listopada nisu dobili ni kune i tvrde, o čemu smo inače pisali, da im je ukupni dug narastao na 20 milijuna dolara.

Prema Pacaku, međutim, dug je 20 milijuna kuna, a cjelokupna će cijena iz osnovnog ugovora sa 11,3 milijuna narasti na oko 25 milijuna dolara uključujući i pripremu brodogradilišta "Nauta Lamjana".

Upravo zbog toga R.I.G. će, drži Pacak, na cijelom poslu imati gubitak, ali će se ta ulaganja vratiti ostvari li se plan po kojemu bi vlasnik platforme, tvrtka "Transocean" iz Houstona, u petogodišnjem projektu dovela u to brodogradilište i druge svoje objekte. Pritisci bi ih od toga odvratili - kaže Miroslav Pacak, zaposlen u tvrtki Crosco, koja je za remont platforme iznajmila tim svojih menadžera i logistiku.