ZADAR - Na Novom Bokanjcu u Zadru, na području gdje su stacionirana mnoga sjedišta i predstavništva poduzetnika i raznih tvrtki, ovih je dana, baš uoči ovogodišnje sezone berbe maslina, dovršena montaža najnovije uljare talijanskog proizvođača "Pieralisi", opremljena najsuvremenijim uređajima za preradu maslinova ploda u kvalitetno maslinovo ulje - Molinova serie oro.

Vlasnik uljare na Bokanjcu, odnosno tvrtke Ekovet u čijem se sastavu nalazi, poduzetnik Petar Anić, zadovoljan je izgledom i opremljenošću uljare, a na svoj rad ponosan je i Rudolf Baldasar, ekskluzivni zastupnik "Pieralisija" u Hrvatskoj za sektor uljarstva, koji će za bokanjački stroj reći da je trenutačno najbolje što je "Pieralisi" konstruirao i isporučio za preradu maslina u vrhunsko ulje.

Uljara, opremljena računalnim monitorima, raznim senzorima i LED displejima, zaista impresionira izgledom, a Anić je uvjeren da će iste osobine pokazati i svojom funkcionalnošću, kad počne berba i prerada maslina.

Sustav HACCP

- Kad sam već išao na novu uljaru, a ne neku polovnu, želio sam je odmah prilagoditi sustavu HACCP, tako da sutra ulaskom Hrvatske u Europsku uniju odgovaramo svim uvjetima koji će stupiti na snagu. I zgrada je prilagođena tim propisima: ima dva sanitarna čvora za stranke i jedan za osoblje, kuhinju, laboratorij, zatvoreni prijamni prostor za stranke, čak i prostor za otkup i punionicu maslinova ulja - ističe Anić.

- Ova linija ima sve mogućnosti da izvuče maksimalnu kvalitetu ulja iz ploda. Sada zapravo sve ovisi samo o maslini. Stroj više nije čimbenik koji može negativno utjecati na kvalitetu ulja, odnosno ova linija najmanje utječe na kvalitetu maslina - tvrdi Baldasar. Sličnu uljaru "Pieralisi" uskoro otvara u Zemuniku, kod obitelji Biloglav koja je prostor nekadašnje klaonice uspješno prenamijenila u modernu uljaru.

I tamo će biti montirana uljara Molinova serie oro, koja će biti još modernija, odnosno opremljena uređajem za automatsko čišćenje separatora. Montaža te uljare tek je počela, a trebala bi biti gotova do početka sezone meljave.