ZADAR - U prvih devet mjeseci ove godine područje grada Paga posjetilo je 94.515 gostiju koji su ostvarili 734.365 noćenja. Usporedni podaci s istim razdobljem prošle godine ukazuju na smanjenje broja dolazaka gostiju od 5 posto, dok je broj noćenja na prošlogodišnjoj razini.

Pag u posezoni bilježi odličnu posjećenost

Prema podacima gradske Turističke zajednice u prvih devet mjeseci ove godine područje grada Paga posjetilo je 94.515 gostiju koji su ostvarili 734.365 noćenja. Usporedni podaci s istim razdobljem prošle godine ukazuju na smanjenje broja dolazaka gostiju od 5 posto, dok je broj noćenja na prošlogodišnjoj razini.

Unatoč tomu, Slavko Pernar, direktor Turističke zajednice ovu turističku sezonu ocjenjuje kao izuzetno dobru.

- S obzirom da će 2009. godina ostati zabilježena kao godina krize i recesije, s ostvarenim rezultatima u dolascima i noćenjima možemo biti zadovoljni. No, vjerujemo i da je Pag posjetio veći broj gostiju nego što ih je evidentirano, kazao je Pernar.


Ilegalno iznajmljivanje

On navodi kako je kolovoz po broju gostiju i ostvarenih noćenja bio lošiji za 6 posto od prošlogodišnjeg.

- Imali smo situaciju da je Pag tijekom kolovoza bio pun gostiju. U prvih dvadeset dana kolovoza na našem području individualni gosti nisu mogli naći slobodan smještaj kod evidentiranih iznajmljivača. No, Pag ima priličan broj ilegalnih iznajmljivača, koji ne plaćaju paušal i porez na ležaj. Uglavnom se radi o vlasnicima kuća za odmor koji ugošćuju turiste, najčešće strane. Budući da ti vlasnici kuća za odmor nemaju prijavljenu djelatnost iznajmljivanja, turistička inspekcija ih ne posjećuje, čime se automatski otvaraju vrata ilegalnom iznajmljivanju.

Najsolidarniji su ipak domaći ljudi koji uredno prijavljuju goste, kaže Pernar.

Doznajemo i da je u Pagu u ovoj godini odjavljeno 200 ležaja kod malih iznajmljivača.

- Vjerujem da nitko od odjavljenih nije srušio apartmane i sobe. Stoga, opravdano sumnjamo da bivši iznajmljivači sada ilegalno iznajmljuju, kaže Pernar.
Fantastična posezona

Prvi čovjek paške turističke zajednice ipak ističe uspješnost ove turističke sezone. Iako je ona, napominje Pernar, da se posao iznajmljivanja u potpunosti vodio uredno, mogla biti i bolja.

- Naša evidencija ne bilježi niti jednu negativnu kritiku. Dapače, gosti su uglavnom isticali zadovoljstvo kulturnom i zabavnom ponudom grada, za što su zaslužni Turistička zajednica, zajedno s Gradom Pagom, gradskim Udrugama i svim gradskim institucijama. Pag je tijekom ljeta imao bogat kulturni i zabavni program. Svake večeri smo na Trgu ili na gradskoj rivi imali glazbu u živo, potom izložbe slika, izložbu paške čipke, smotre klapa, koncerte ozbiljne glazbe. Od ove godine i trajnu izložbu solarstva. Obilježen je 50. po redu paški ljetni karneval, a održan je i festival "PagArt" u organizaciji pijanista Lovra Pogrelića i njegove supruge Nine. Takvu bogatu ponudu kulture, zabave i tradicije gosti Paga su najčešće ocjenjivali kao izuzetno dobru. Stoga, u tom segmentu možemo biti zadovoljni, ističe Pernar.

Zadovoljstvo turističkom sezonom i ponudom Paga još uvijek nije splasnulo.

- Naime, Pag je izuzetno dobro posjećen i u posezoni. Tijekom rujna imali smo odlične rezultate sa 139 posto više dolazaka nego u istom lanjskom mjesecu. Sada dobro rade kamp Šimuni, dom Zavičaj i hoteli. Prema najavama ti subjekti će dobru popunjenost imati do kraja listopada. Na sreću u posezoni nas prati lijepo vrijeme, ali i cijene smještaja su za 20 do 30 posto niže nego u špici sezone pa je Pag tijekom rujna i listopada gostima izuzetno primamljiv, zaključio je Pernar.