ZADAR - Uz redovne poslove oko ribarskih brodova i jahta Nauta lamjana dobila je veliki posao na remontu platforme za istraživanje nafte „Key Manhattan" koju je vlasnik "Transocean Houston".

Američka kompanija iz SAD-a povjerila je novu platformu ovom brodogradilištu, zadovoljni remontom jedne druge platforme prije dvije godine.

Tada je to bio posao vrijedan više od 20 milijuna dolara, a sudeći po tome da se i ovaj posao treba odraditi za nešto više od tri mjeseca kao što je to bio slučaj prošli put i sad se sigurno radi o poslu vrijednom više od 20 milijuna dolara.

- Posao je u svakom slučaju velik, penali za svaki izgubljeni dan iznose desetke tisuće dolara i zato smo vrlo ozbiljno prišli realizaciji ovog posla - kaže direktor "Nauta Lamjane" Dražen Špinderk.

Izravno će na remontu platforme (zamjena čelika i ugradnja dotrajale opreme) raditi ne samo 80 radnika ovog remontnog brodogradilišta nego i brojne specijalizirane tvrtke iz unutrašnjosti poput Đure Đakovića, Metalcolora, Crosca i drugih.

Na remontu će raditi oko 470 ljudi koji će samo jednim manjim dijelom biti smješteni u kontejnerima u samom škveru, a veći dio će smještaj imati u privatnim pansionima na otoku Ugljanu.

Pored toga, 80 članova posade „Key Manhattan" bit će smješteno u turističkom naselju Zelena Punta u Kukljici, što znači da će od remonta ove platfome koristi imati ne samo brodogradilište nego i veliki dio otoka Ugljana.

- Radnici Lamjane su vrlo zadovoljni što se nastavljaju veliki poslovi u brodogradilištu i pokazuje se da je ovaj škver moguće dobro zaposliti. Bolje to, nego da je došlo do ostvarenja namjere našeg vlasnika Jupiter Adrije da se umjesto škvera izgrade apartamni za prodaju, - kaže sindikalni povjerenik Mario Košta.

Uz dok u uvali Vela Lamjana privezana i platforma Galloway, za koju vlasnik Transocean Hoston još nije odlučio hoće li ga dati u remont ili će ga prodati. No u svakom, slučaju i privez platforme donosi Lamjani zaradu. U škveru su od remonta prošle platforme uložili dosta sredstava u ekološku zaštitu jer su inspekcije stalno upozoravale na opasnosti od onečišćenja okoliša.

- Zbrinuli smo otpadne vode, očišćena je kanalizacija, zbrinut je otpadni pijesak koji nastaje usljed pjeskarenja. Sve je uređeno po međunarodnim ekološkim standardima, kaže glasnogovornica Jupiter Adrije Diana Franulić-Šarić.