ZAGREB - Riko grupa, tvrtka u slovensko-hrvatskom vlasništvu, novi je potencijalni kupac hrvatskih brodogradilišta. Trogiranin Jozo Dragan, pedesetpostotni vlasnik i predsjednik Riko grupe, koji već 20 godina vodi poslove kompanije u Rusiji, podigao je dokumentaciju za Brodosplit, BSO i Brodotrogir, za čije navoze već imaju i siguran posao, piše Slobodna Dalmacija.


Nakon posla s Rusima - kupnja škverova

Nakon godinu dana pregovora, dobili smo ugovor ruske vlade za obnovu njihove ribarske flote. Riječ je o poslu od gotovo 10 milijarda eura. Radi se o seriji brodova raznih tipova. Premda smo sa sva tri brodogradilišta već potpisali sporazum o gradnji prve serije brodova, sada kad smo dobili posao odlučili smo dati i ponudu za kupnju škverova, kazao je Dragan te napomenuo da su prije mjesec dana o svojoj namjeri upoznali vrh Vlade i predsjednika Stjepana Mesića.

Riko grupa prije nekoliko je godina kupila zadarsku tvornicu SAS, a ima tvrtke u Sloveniji, Švicarskoj i Rusiji. Glavni biznis joj je inženjering i građevinarstvo.

Da mu je projekt Riko grupe poznat potvrdio je Leo Begović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva. Rekao je da im je program detaljno predstavljen, a ocjenjuje kako je riječ o impresivnoj seriji specijaliziranih i visokosofisticiranih plovila.

Stoga, ako Riko grupa doista kupuje hrvatske navoze uz ugovor o zapošljavanju njihovih kapaciteta, to zvuči kao dosad najozbiljnija ponuda. Okosnica Vladina privatizacijskog tendera je, naime, izrada petogodišnjeg plana primarno s brodograđevnom djelatnosti.


Uspješan, neeksponiran, povezan s Radićem

Dragan pak slovi za jednog od najuspješnijih hrvatskih biznismena u Rusiji, no se rijetko se pojavljuje u hrvatskim medijima. Međutim, zna se da je upozoravao kako se hrvatske građevne tvrtke moraju okrenuti ruskom tržištu na kojem ima više nego dovoljno posla.

Svojedobno je bio i partner Jure Radića na na projektu gradnje hidrocentrala na rijeci Argunu u ukupnoj vrijednosti od dvije i pol milijarde eura. Radić je u svibnju 2008. najavio cijeli posao IGH i Draganove Riko grupe kao slovensko-hrvatsko-ruski poslovni pothvat.