ZADAR- Prije godinu dana osnovani Klaster benkovačkog kamena pri Županijskoj razvojnog agenciji nije se, u biti, maknuo od početka.

Tvrtke koje su osnivači ovog klasetra, Grič-3, odnosno Kamen Benkovac, ZIO commerce iz Lisičića i Kamenoklesar Rogić, i dalje rade svaki za sebe, na neke zajedničke aktivnosti u jeku gospodarske krize nisu jednostavno imali vremena.
- Stanje na tržištu je jako teško, mi uspijevamo prodati samo najfiniju robu, a ono drugo ne ide. Takvo je stanje posebno izraženo na inozemnom tržištu prema kojem smo uglavnom orijentirani. Naprosto nemamo vremena za neke zajedničke aktivnosti, a ni država nas do sada nije previše stimulirala kao što je bilo obećano - kaže Zdenka Perica, direktorica ZIO commercea.

Značaj ovog klastera je trebao biti u poticaju da se i drugi prerađivači kamena uključe u njega. Tvrtke osnivači Klastera benkovačkog kamena su, naime, prve koje su dobile koncesiju za legalnu eksploataciju kamena.

Ukupno godišnje proizvedu 2760 metara kubičnih obrađenog kamena i zapošljavaju oko 60 radnika. A računa se da na širem benkovačkom području postoji još čak 40 prerađivača kamena koji su dosad poluilegalno vadili i obrađivali kamen.

Nešto se ipak pomiče jer su nedavno tri obrtnika dobila lokacijsku dozvolu za vađenje kamena, pa se nadaju da će uskoro regulirati i rudarsku koncesiju, a nakon toga bi i oni mogli pristupiti klasteru.