ZADAR - Dolazak cruisera u Zadar ove se sezone zbog krize na svjetskom financijskom tržištu masovno otkazuje, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi ovosezonski cruiser, 175 metra dugi Deutchland koji je u ponedjeljak ujutro pristao u Zadar, ove godine samo potvrđuje staru uzrečicu kako jedna lasta ne čini proljeće.

Naime, početak travnja i vrijeme pred Uskrs je početak turističke predsezone na Jadranu, a ujedno i vrijeme kada veliki turistički brodovi počinju svraćati u Zadar.

Zbog znatno manjeg broja najavljenih uplovljavanja plovećih gostiju, turistički radnici počinju osijećati opravdani strah od turističke sezone.

- Ove godine je buking osjetno opao, što se osjetilo još krajem prošle godine, a neki su neki su i otkazali kružna putovanja. Za travanj su nam otkazana čak tri uplovljavanja u Zadar. Osjetno je manji interes i recesija se na tom tržištu itekako osjeti. Slijedeće pristajanje cruisera uz Istarsku obalu u Zadru je tek 21.travnja - kazali su za Slobodnu Dalmaciju u agenciji riječkoj agenciji „Jadroagent" koja je dovela prvi ovosezonski cruiser u Zadar.

Deutchland, brod koji plovi pod njemačkom zastavom, iz Venecije je u Zadar doveo 483 putnika, mahom njemačke turiste, koji iz Zadra isplovljavaju za crnogosrki Kotor istog dana oko 14 sati.

Boravak od pola dana u Zadru podrazumijeva obilazak grada uz turističkog vodiča i par sati slobodna vremena, a za organizira