ZADAR - Gotovo 14 mjeseci nakon završetka radova vrijednih 50 milijuna kuna na uređenju Istarske obale, građevinska tvrtka "Duca" predala je Gradu Zadru na upravljanje i posljednji objekt - 10 milijuna kuna "tešku" urbanu instalaciju Pozdrav Suncu. Vlasnik i direktor tvrtke "Duca" je 37-godišnji Antonio Duca, iza kojega je 17 godina rada na brojim javnim i privatnim projektima. Počeo je, kaže, kod oca, kao "fizikalac", kopajući kanale. U međuvremenu je stekao zvanje inženjera građevine, a posljednje četiri godine upravlja tvrtkom koja zapošljava 80 do 100 djelatnika.

Priča oko Istarske obale konačno je završena. Zašto je primopredaja instalacije uspjela tek iz trećeg pokušaja?

- Rekao bih: puno vike ni za što. U posljednju godinu dana sve se svodilo na zamjenu pregorjelih led svjetiljki i razbijenih ploča, za što je bio zadužen naš podizvođač, tvrtka "Interlight" iz Splita, rekao je Duca za Slobodnu Dalmaciju.

Svi drugi objekti na tom području prošli su tehnički pregled i predani su tijekom prošle godine. Što se tiče pucanja stakla, "Interlight" je naručio dvije neovisne ekspertize: jednu kod proizvođača stakla "Alukoeningstahla", drugu kod konkurentske tvrtke "Formator" iz Rijeke.

Obje su pokazale da je uzrok loma stakla bio udarac, nasilje, ali i nepropisno korištenje, što je prouzročilo pucanje dijela ploča. Grad se, međutim, nije zadovoljio ekspertizom "Interlighta" pa je naručio svoju od IGH. Nakon pola godine IGH je donio isti zaključak.

Navodno je Grad odugovlačio s preuzimanjem Pozdrava jer nije imao novca platiti oko 20 milijuna kuna za obavljene radove?

- Grad nam je do sada isplatio sav ugovoreni iznos, dakle 40 milijuna kuna plus PDV. Kad nam je to plaćeno, ne mogu vam reći. Još trebamo naplatiti naknadne troškove koji su se pojavili tijekom izvođenja, a mi smo ih financirali. Riječ je o dva-tri milijuna kuna, što bi uskoro trebalo biti riješeno.

Koliko ste zaradili na Pozdravu Suncu?

- Pa trebalo bi nešto ostati, ali znat ćemo tek kad povučemo crtu, podmirimo naše kooperante i izračunamo pristigle kamate.

S Muzejom antičkog stakla situacija je slična?

- Donekle, mi smo svoj posao završili. Ugovoreni posao, vrijedan oko 34 milijuna kuna s PDV-om, još nismo naplatili, pa tako ni naknadne radove, koji će iznositi oko 15 posto investicije, dakle četiri-pet milijuna kuna. Riječ je o troškovima sanacije zgrade i uređenju okoliša.

Kasne i radovi na Kazalištu lutaka?

- Imali smo velikih problema oko uvođenja struje, a u međuvremenu su se, na već dovršenom dijelu zgrade, pojavili još neki građevinski problemi. To ćemo sanirati o svojem trošku bez mogućnosti kasnije naplate jer je posao ugovoren po sistemu ključ u ruke. Ukupna je vrijednost poslova oko 15 milijuna kuna, a mi još trebamo naplatili oko dva milijuna kuna. Okoliš zgrade bit će gotov za najviše mjesec dana.

Kako je došlo do suradnje "Duce" i "Jadran Investa" na projektu kongresnoga hotela na Polačišću?

- Shvatili smo da udruživanjem snaga možemo lakše nastupati na tržištu, financirati projekte i imati bolju kontrolu nad poslovima. Za hotel na Polačišću osnovali smo zajedničku tvrtku (Centar projekt, op.a.) s partnerima iz Irske. Svako je vlasnik jedne trećine. Strani investitor prepoznao je u nama kvalitetne partnere, te zajedno radimo na osiguranju kvalitetnog hotelskog branda, među kojima je najizglednija suradnja s hotelskim lancima Hilton i Sheraton, što će se u kratkom roku i ugovorno realizirati.

Kako će kriza utjecati na zadarsko tržište stanova?

- Kriza mijenja uvjete na tržištu. Prolazit će samo luksuz, a patit će stanogradnja od 2000 eura za četvorni metar. Gradnju 30 luksuznih stanova, također s "Jadran Investom", planiramo na lokaciji bivše tvornice "Jadranka", a na predjelu Skročini namjeravamo graditi stanove čija bi cijena bila oko 1600 eura za metar.

Koliko je za krizu stanogradnje u Zadru kriva cijena zemljišta?

- Cijene zemljišta nerazumno su visoke i vlasnicima to mora doći do glave. Evo, na Relji, vlasnici traže 600 do 1000 eura za kvadrat, što je nerealno. U ovakvoj ekonomskoj situaciji isplativa cijena zemljišta koja opterećuje četvorni metar stambenog prostora trebala bi biti najviše 100 eura za četvorni metar.