ZAGREB - Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije prihvatilo je izvješće i postupke koje u provedbi antikorupcijskih mjera u području javne nabave provodi Uprava za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Predsjednik Vijeća Željko Jovanović (SDP) upozorio je da štete za hrvatsko gospodarstvo zbog korupcije u javnim nabavama iznose šest milijarda kuna godišnje. Istaknuo je da je vrijednost javne nabave u Hrvatskoj 2007. godine iznosila 44 milijarde kuna, a prošle godine po neslužbenim podacima 30 milijarda kuna.

Jovanović je kazao da je 2004. godine u postupcima javne nabave poništeno njih oko 50 posto, a njihova ukupna vrijednost bila je sedam milijardi kuna, dok je 2007. u javnoj nabavi poništeno ugovora u vrijednosti od dvije milijarde kuna, prenosi Hina.

Upozorio je da u odnosu na 2004. godinu pada broj pritužbi na postupak javne nabave što, kako je kazao, može značiti da se tvrtke boje žaliti. Državna tajnica Ministarstva gospodarstva Tamara Obradović Mazal kazala je da je na od svih sklopljenih ugovora putem javne nabave bilo pet posto pritužbi, tj. njih 1020. Dodala je da je u 2007. godini za 65 posto porastao broj žalbi u odnosu na 2006. godinu.

Mazal je kazala da je prošle godine izmijenjen Zakon o javnoj nabavi, koncesijama i javno-privatnom partnerstvu te da se radilo na prevenciji, edukaciji i dizanju svijesti kod nadležnih osoba kako bi mogli prepoznati korupciju u javnoj nabavi.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar upozorio je da se u izvješćima Državne revizije zbog nepravilnosti u postupcima javne nabave u posljednje tri godine pojavljuju uvijek ista ministarstva i državna tijela. U izjavi novinarima nakon sjednice Vijeća Lesar je rekao da se to odnosi na MORH, Ministarstvo pravosuđa te HEP.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekla je da su država i jedinice lokalne uprave i samouprave najveći poslodavci gdje se vrte najveći mogući novčani iznosi. Upitala se kako je moguće da putem javne nabave poslove dobije najpovoljniji i najjeftiniji ponuditelj, a onda mu kao podizvođači rade oni koji su dali najskuplje ponude.