otvorena punionica.

- U punionicu u Bibinjama uloženo je sedam milijuna kuna i smatramo to poticajem za ovu regiju, jer želimo potaknuti razvoj dalmatisnkih otoka. Naime, Bibinje će biti ishodište za otvaranje plinskih cntara na otocima. Cilj je izjednačiti otočane i stanovnike kontinenta kada je u pitanju konzumacija ukapljenog naftnog plina.
Prvi plinski centar na otocima je u Kalima na Ugljanu, na redu je Kukljica, pa Pašman, Dugi otok, Molat itd. Dakle, idemo na otoke zadarskog arhipelaga a i šire, rekao je Dario Karlovčan direktor Proplina.

Ministarstvo gospodarstva kao i Ministarstvo mora podržavaju plinofikaciju, moglo se čuti na konferenciji za novinare u novoj punionici u Bibinjama. Država će subvencionirati prijevoz plina na otoke, vodit će se računa o edukaciji, kako bi se građani upoznali s plinom kao energentom budućnosti.

- Još uvijek se dosta koristi lož ulje, oko 20 posto stanovništva. Želimo taj postotak svesti na minimum, jer je lož ulje štetno za prirodu, rekao je Vladimir Vranković,
državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

U Hrvatskoj se plin koristi sve više, pa čak i za vožnju automobilima. To potvrđuje plan da se do kraja godine u Hrvatskoj na 200 benzinskih crpki može dobiti i plin, a trenutno je građanima dostupno 160 takvih mjesta.

U usporedbi s kućanstvima koja koriste struju, procjena je da je ona koja koriste plin uštede oko 30 posto sredstava kućnog proračuna. U budućnosti taj će se omjer još mijenjati u korist plina. Doduše, cijena plina od 4,10 kuna neće padati, ali će se očekuje se kako će se ukupna cijena smanjiti zbog manjeg troška u transportu odnosno distribuciji, moglio se saznati tijekom otvorenja bibinjske ponionice.